soheillsadeghi1372 soheillsadeghi1372 .

soheillsadeghi1372

كامپيوتر خود را تعمير كنيد…

تعمير كامپيوتر و لپ تاپ

 

كامپيوتر خود را تعمير كنيديك مشكلي كه اكثريت قطعات الكترونيكي وجود دارد اين است كه زماني كه خراب مي شود، عموماً تعويض آن ها ارزان تر از تعمير آن ها براي شما خواهد بود. متاسفانه، PC خارج از اين ماجرا مي باشد و شما به راحتي مي توانيد كيت هاي آن را تعمير كنيد. اين امر عمدتاً به لطف وجود ساختار ماژولار كامپيوترهاي خانگي ممكن مي باشد، يعني به سازندگان يا حتي كاربران اجازه مي دهد تا قطعاتي را از چند كمپاني مختلف بر روي بورد اصلي آن نصب كنند. همين انعطاف پذيري در PC باعث شده است كه خارج كردن قطعات آن و قرار دادن يك قطعه جديد در آن كار آساني باشد.
افرادي كه لپ تاپ دارند تا اين اندازه خوش شانس نيستند، اما بسياري از مدل هاي لپ تاپ هم داراي مولفه هاي قابل تعويض بر روي خود هستند، مانند هارد ديسك ها، و حافظه رم، پس در لپ تاپ ها هم برخي تعميرات امكان پذير است.
ترفند واقعي اين است كه بدانيم دقيقاً كدام قطعه را بيرون بكشيم، يا اين كه كدام قسمت از نرم افزار را آپديت كنيم، پس عيب يابي و  شناسايي مشكل نيز به همان اندازه تعمير، يا حتي بيشتر از آن اهميت دارد. در اين مقاله، ما رايج ترين قطعاتي را كه ممكن است در PC شما (يا در صورت امكان در لپ تاپ شما) دچار مشكل شوند، به شما معرفي كرده و نحوه تعمير آنها را به شما آموزش خواهيم داد.
بسته به اين كه افرادي كه اين متن را مي خوانند تا چه اندازه فني باشند و با تعمير و سخت افزار آشنايي داشته باشند، ما فرض را بر اين قرار مي دهيم كه شما همه ترفندها و روش هاي معمول براي تعمير سيستم خود را به كار گرفته ايد، مثلاً فرض بر اين است كه از قبل سيستم عامل ويندوز خود را آپديت كرده ايد و درايورها و نرم افزار هاي نصب شده بر روي سيستم خود را آپديت كرده ايد. در عوض، ما به شما ياد مي دهيم كه چگونه به درستي يك مشكل يا نقص در سيستم را شناسايي كنيد و گام هايي را كه براي تعمير و برطرف كردن مشكل موردنظر بايد دنبال كنيد، به شما معرفي خواهيم كرد، به طور كلي ابتدا عيب يابي و سپس تعمير را خواهيد آموخت.
قبل از دست زدن به هركاري بايد مطمئن شويد كه الكتريسيته ساكن موجود در دست و بدن شما به قطعات موجود در سيستم شما آسيب نمي رساند. بعد از باز كردن قاب كيس كامپيوتر خود قبل از هر چيزي دست خود را با كمترين ميزان لمس ممكن به قسمت لخت و رنگ نشده رادياتور بر روي بورد بزنيد تا بار الكتريسيته ساكن موجود در بدن شما تخليه شود. دست بندهاي پلاستيكي ضد الكتريسيته ساكن در اين زمينه بهتر عمل مي كنند و با چند پوند مي توانيد يك عدد از آن ها خريداري كنيد.

 

واحد تغذيه برق (PSU)

– عيب يابي
واحد تغذيه برق (Power Supply Units) معمولاً داراي يك صداي بلند و سرسام آور و يك بوي زننده و تند است كه از آن بيرون مي آيد. اين صداها همچنين ممكن است به صورت صداي ناله حاصل از ناتواني منبع تغذيه باشند، و حتي يك PSU مي تواند بدون هيچ نشاني از آسيب از كار متوقف شود.
در هردوي اين موارد چيزي كه مشخص خواهد بود اين است كه PC شما ديگر روشن نمي شود. در يك لپ تاپ معمولاً مي توان گفت اگر منبع تغذيه برق آن از كار افتاده باشد، چراغ مربوط به جعبه خارجي آن كه از بيرون لپ تاپ مشخص است روشن نمي شود. ابتدا تعويض كابلي را كه از بورد اصلي به اين منبع متصل شده است، امتحان كنيد. اگر موفق نشديد، شما مي توانيد يك آداپتور جديد را از كمپاني سازنده لپ تاپ خود خريداري كنيد.
در PC ها، قبل از اين كه شما PSU را خارج كنيد و دور بياندازيد، ابتدا كابل تغذيه آن را تعويض كنيد شايد فيوز آن سوخته باشد و با اين كار مشكل شما حل شود. عيب يابي بالاتر از اين سطح كمي ترفندي و حرفه اي تر خواهد بود. يك PC كه روشن نمي شود مي تواند مشكل خود را از آسيب ديدن بورد اصلي (مادربورد) يا پردازنده گرفته باشد. طبق تجربه اي كه ما در اين زمينه داريم، در اكثر موارد اين گونه كه سيستم شما روشن نمي شود دليل آن همان خرابي PSU است.
اگر با كار كردن با قطعات داخلي و باز و بسته كردن آن ها مشكلي نداريد و در اين زمينه چيزي ياد گرفته ايد، آنگاه مي توانيد يك تست ساده را انجام دهيد، و يك گيره كاغذ (سنجاق) را در درون كانكتور ۲۴ پيني مادربورد وارد كنيد تا روشن شود. اگر فن PSU شروع به چرخش كرد، آنگاه مي توان گفت كه احتمالاً مشكل از همان مادربورد شما است. اگر مي خواهيد ريسك انجام دادن اين تست ساده را قبول كنيد ما توصيه مي كنيم كه ابتدا تمامي مسيرهاي مربوط به PSU به داخل كيس خود را قطع كنيد (در بخش بعدي مربوط به تعمير توضيح داده شده است). PC خود را خاموش كنيد. كانكتور ۲۴ پين را روي مادربورد پيدا كنيد و آن را با تصويري كه در اين جا قرار داده ايم مطابقت دهيد تا مطمئن شويد. يك سنجاق (گيره كاغذ) را به درون آن وارد كنيد (تمامي پوشش هاي پلاستيكي آن را برداريد تا رسانا شود) و سعي كنيد پين هاي شماره ۱۶ و ۱۷ را به وسيله اين سنجاق اتصال دهيد. اين كار باعث متصل كردن اين دو پين به هم مي شود، و PSU را براي شما روشن مي كند، و اين كار دقيقاً معادل اين است كه شما دكمه power را بر روي كيس فشار داده ايد.
زماني كه گيره كاغذ در جاي خودش قرار دارد، شما مي توانيد كانكتور ATX را به سمت پايين فشار داده و آن را متصل كنيد، اما مطمئن شويد كه هيچ جسم فلزي را لمس نمي كند. حال PC خود را روشن كنيد تا ببينيد كه آيا PSU كار مي كند يا خراب شده است.

– تعمير
اگر مطمئن شديد كه PSU خراب شده است، پس جايگزين كردن آن به اين دليل كه رنج آور است كار سختي خواهد بود. بهتر است اين كار را مرحله به مرحله انجام دهيد. بدنه اين منبع را كاملاً از روي كيس كامپيوتر خود جدا كنيد و به برچسب روي منبع تغذيه نگاه كنيد، زيرا نرخ خروجي برق را به شما نشان مي دهد. اگر نرخ خروجي منبع تغذيه شما ۵۵۰W يا كمتر است، منبع تغذيه EVGA Supernova G5 550W با قيمت ۸۰ پوند، يك انتخاب خوب براي جايگزيني خواهد بود. اگر نرخ خروجي منبع تغذيه شما بيشتر از ۵۵۰W است، مدل Corsair RM750i را با قيمت ۱۳۰ پوند تهيه كنيد. به ياد داشته باشيد از آنجا كه اين منبع نقش مهمي را در سيستم شما برعهده دارد هرگز منبع تغذيه ارزان قيمت و فاقد برند معتبر را خريداري نكنيد. همچنين داخل PC خود عكس بگيريد تا به عنوان مرجع از آن استفاده كنيد.
براي خارج كردن منبع تغذيه قديمي خود ابتدا بايد كابل هاي آن را قطع كنيد. دو كابل بر روي مادربورد (يك كانكتور ۲۴ پين، يه علاوه يك كانكتور كمكي ۴ يا ۸ پين)؛ همچنين كانكتورهاي SATA بر روي هرديسك، درايو SSD و درايوهاي نوري، و يك يا دو كابل منتهي به كارت گرافيك همگي بايد خارج شوند. به دنبال مكان هاي بگرديد كه كابل هاي تغذيه به بدنه كيس وصل شده اند، زيرا مجبوريد اين كابل ها را به وسيله يك قيچي قطع كنيد. شايد مجبور باشيد كه طرف ديگر كيس را نيز باز كنيد، زيرا اغلب سازندگان PC در اين طرف كيس هم كابل هايي را وصل مي كنند تا كابل هاي محكم نصب شوند.
زماني كه تمامي كابل ها را قطع كرديد، پيچ هاي مربوط به منبع تغذيه را از پشت كيس باز كنيد سپس منبع تغذيه را به سمت جلو كشيده و آن بيرون بياوريد. به جهتي كه فن PSU اشاره كرده است توجه كنيد، تا منبع تغذيه جديد خود را نيز به همان جهت بر روي كيس نصب كنيد. اين منبع جديد را در كيس قرار دهيد و پيچ هاي آن را ببنديد.
حال بايد كابل ها را مجدداً وصل كنيد. منبع تغذيه هايي كه ما به شما توصيه مي كنيم همگي ماژولار هستند، يعني تنها كافي است كابل هاي ضروري را متصل كنيد: دستورالعملي كه در جعبه اين منبع تغذيه قرار دارد نحوه وصل كردن كابل ها را به شما مي آموزد. راهنماي تصويري اين دفترچه را دنبال كنيد تا بتوانيد تمامي كابل هاي برق را به درستي وصل كنيد. نگران نباشيد، كانكتورهاي برق تنها از يك طريق متصل مي شوند، پس امكان ندارد كه اشتباه وصل كنيد. با اتمام اين فرآيند كامپيوتر را روشن كنيد.

 

حافظه رم (RAM)

– عيب يابي
مشكلات RAM مي توانند واقعاً دردسرساز باشند، و اثرات خرابي آن بسته به نوع مشكل قطعه شما مي توانند متفاوت باشند. زماني كه RAM يك مشكل اساسي دارد ممكن است كامپيوتر شما اصلاً روشن نشود، يا شايد فن هاي شما بچرخند ولي مانيتور شما روشن نشود. اين نوع مشكلات معمولاً كم اتفاق مي افتند و معمولاً رم هاي بي كيفيت به اين گونه خرابي هاي ناگهاني دچار مي شوند. خوشبختانه هر دو نوع اين مشكلات كاملاً سرراست هستند و برطرف مي شوند.
اگر كامپيوتر شما كلاً روشن نمي شود، پس مستقيماً به مطالعه قسمت تعمير رم بپردازيد. اگر اين مشكلات به صورت تصادفي براي رم شما پيش مي آيند، بايد يك تست عيب يابي براي حافظه خود اجرا كنيد. خوشبختانه ويندوز داراي يك ابزار توكار است كه در اين قسمت كمك مي كند. بر روي منوي Start كليك كنيد و عبارت ‘memory’ را تايپ كنيد، سپس گزينه Windows Memory Diagnostic را باز كنيد. در جعبه محاوره اي كه باز مي شود، بر روي گزينه “Restart now and check for problems” كليك كنيد تا كامپيوتر شما از نو روشن شده و به صورت خودكار اين مشكلات را بررسي كند. زماني كه اين تست كامل شود كامپيوتر خود به خود restart مي شود. اگر خطايي يافت شود يك پيام دريافت مي كنيد كه خطا را به شما گزارش مي دهد، اگر دريافت نكرديد، يعني RAM شما مشكلي ندارد و مشكل PC شما از جاي ديگري است.

– تعمير
در تمامي لپ تاپ ها و PC ها در صورتي كه مشكلي براي رم آن ها ايجاد شود مي توانيم آن را برطرف كنيم. ابتدا ميزان رم خود را بنويسيد. در ويندوز به Control Panel برويد، System سپس Security و مجدداً System را انتخاب كنيد، تا رم شما در ليستي در زير قسمت ‘Installed memory (RAM)’ ظاهر شود. حال شما مي توانيد رم كامپيوتر خود را ببيند. در PC ها، شما بايد قاب كيس را كاملاً باز كنيد. در لپ تاپ ها، دسترسي به رم بستگي به اين دارد كه رم قابل دسترسي باشد يا نه. معمولاً لپ تاپ هاي اولترا-پرتابل و قابل تبديل (هم لپ تاپ و هم تبلت) رم خود را به مادربورد وصل كرده اند و هيچ امكاني را براي انجام خدماتي مانند تعويض كردن براي كاربر قرار نداده اند.
در لپ تاپ ها، رم يا در زير صفحه كليد قرار داده شده است يا در زير لپ تاپ تعبيه شده است. ابتدا قسمت زيرين لپ تاپ خود را بررسي كنيد و به دنبال يك پنل كوچك بگرديد. تمامي پيچ هاي اين پنل را باز كنيد و سپس پنل را جدا كنيد تا رم را مشاهده كنيد. اگر در زير لپ تاپ پنلي وجود نداشته باشد پس احتمالاً رم در زير صفحه كليد قرار دارد. اگر اين صفحه كليد جداشدني باشد بايد در اطراف بورد آن شيارهايي را مشاهده كنيد كه به اندازه يك پيچ گوشتي فضا دارند. لپ تاپ خود را خاموش كنيد، و به آرامي يك پيچ گوشتي مسطح و باريك را در شيارهاي اطراف صفحه كليد فرو كنيد. براي هريك از اين شيارها، از پيچ گوشتي خود به عنوان اهرمي براي آزاد كردن گيره هاي آن استفاده كنيد. صفحه كليد را بدون فشار زياد و با دقت كامل از مادربورد جدا كنيد، و آن را به آرامي در كنار لپ تاپ قرار دهيد.
زماني كه رم قابل ديدن شد، يك عكس از آن با استفاده از گوشي خود بگيريد، تا بعداً به ياد داشته باشيد كه در زمان نصب رم جايگزين آن را بر روي چه شياري و به چه صورت و در چه جهتي بايد نصب كنيد. در كامپيوترهاي PC اگر شما دو يا چند رم را بخواهيد نصب كنيد، به احتمال زياد اين رم ها به صورت جفتي نصب مي شوند.

اگر PC شما روشن نشد
اگر مشكل شما اين است كه كامپيوتر شما روشن نمي شود، بايد بررسي كنيد كه آيا واقعاً مشكل از رم است. ابتدا اطراف و لبه هاي رم را فشار دهيد تا مطمئن شويد به درستي در جاي خود قرار گرفته است، سپس سعي كنيد مجدداً PC خود را روشن كنيد. اگر باز هم روشن نشد، به صورت كامل RAM را خارج كنيد و رم ها را به صورت تكي تست كنيد. اين روش تنها زماني جواب مي دهد كه شما چند رم بر روي سيستم خود داشته باشيد. اگر كامپيوتر شما تنها داراي يك رم است، پس ما توصيه مي كنيم كه قبل از اين كه به فكر تعويض رم باشيد، ابتدا مشكلات بالقوه و احتمالي را به خوبي بررسي كنيد.
ابتدا همانطور كه در تصاوير نشان داده شده است رم را خارج كنيد. حال پايين ترين شماره شيار رم بر روي مادربورد خود را پيدا كنيد. اين شماره ها احتمالاً بر روي مادربورد نوشته شده اند، اما براي كسب اطمينان دفترچه راهنماي مادربورد را مطالعه كنيد، همچنين دفترچه راهنماي لپ تاپ شما هم همين اطلاعات را در خود خواهد داشت. قطعه رم را در شياري كه شناسايي كرده ايد نصب كنيد، و موارد نصب را طبق تصاوير مقابل رعايت كنيد.
حال كامپيوتر خود را مجدداً روشن كنيد. اگر روشن شود، پس مشكل احتمالاً از يك رم ديگر نشأت گرفته است. اين روند را تكرار كنيد تا اين كه تمامي رم ها را بررسي كرده باشيد و رم خراب را شناسايي كنيد. براي جايگزين كردن رم خراب خود نكات زير را دنبال كنيد. اگر كامپيوتر شما باز هم روشن نشد، پس مشكل شما احتمالاً مربوط به مادربورد يا منبع تغذيه (PSU) مي باشد.

تعمير رم بعد از شناسايي يك خطا
اگر در ابزار عيب يابي رم يك خطا پيدا شد، عكس العملي كه شما انجام مي دهيد بستگي به تعدا رم هايي دارد كه بر روي سيستم نصب كرده ايد. اگر يك رم داريد پس بايد آن را عوض كنيد. اگر دو رم داريد هردو را تعويض كنيد و اگر بيش از دو رم داريد بايد بررسي كنيد كه كدام يك از رم ها مشكل دارند. براي انجام اين كار، همه رم ها را طبق دستورالعمل هاي بر روي شكل از كامپيوتر خود جدا كنيد، كمترين شماره شيار را بر روي مادربورد لپ تاپ يا PC خود پيدا كنيد. طبق دستورالعمل ها يكي از اين رم را نصب كنيد، كامپيوتر خود را روشن كنيد و اين عيب يابي را مجدداً تكرار كنيد و براي خود يادداشت كنيد كه كدام يك از رم ها مشكل دارند. براي سيستم هايي كه بيش از چهار رم دارند، زماني كه شما يك رم بي كيفيت نصب كرده ايد به دنبال جفت آن باشيد، زيرا هردو آن ها بايد تعويض شوند. حال شما براي جايگزين كردن رم كامپيوتر خود آماده هستيد.
جايگزين كردن RAM
زماني كه شما پي برديد كه كدام يك از رم ها را بايد تعويض كنيد، بايد آن را عوض كنيد. به رمي كه مي خواهيد آن را عوض كنيد نگاه كنيد تا بدانيد كه ظرفيت آن چقدر است و از چه نوعي است، اما اگر مطمئن نيستيد مي توانيد شماره مدل آن را گوگل كنيد. بايد مطمئن شويد كه رم جايگزين شما داراي ظرفيت مدنظر باشد. بيشترين مقدار رم را كه دستورالعمل هاي مربوط به PC به شما گفته است رعايت كنيد. راحت ترين روش براي يافتن رم هاي مناسب و سازگار با سيستم شما استفاده از ابزار Advisor tool (دانلود از سايت uk.crucial.com/gbr/en). با استفاده منوهاي آبشاري شما مي توانيد سازنده PC يا لپ تاپ يا مادربورد خود و شماره مدل آن ها را وارد كنيد و ليستي از رم هاي سازگار با اين سيستم را دريافت كنيد.
در اين مقاله، با توجه به اين كه به جاي ارتقاء، تعميرات را پوشش مي دهيم، راحت ترين كار اين است كه رمي را براي جايگزيني انتخاب كنيد كه دقيقاً با رم خراب شما منطبق باشد. پس مجموعه اي از رم ها را با همان ظرفيت و شماره شيار رم انتخاب كنيد. نگران قيمت خريد اين رم ها نباشيد، زيرا گران ترين وحرفه اي ترين رم ها نيز تفاوت كمي را در عملكرد سيستم دارند. در تست هاي ما رم هاي ارزان قيمت هم داراي عملكرد خوبي بودند.
زماني كه اين رم را انتخاب كرديد، آن را به توجه به دستورالعمل هايي كه گفتيم نصب كنيد. از عكسي كه در مراحل قبلي گرفتيد به عنوان يك مرجع عيني براي نصب استفاده كنيد تا مطمئن شودي كه رم را دقيقاً در همان شياري قرار داده ايد كه رم معيوب قرار داشته است. زماني كه كامپيوتر خود را روشن مي كنيد بايد به تنظيمات BIOS برويد (اين تنظيمات در كامپيوترهاي جديدتر UEFI نام دارد) تا برخي تغييرات را اعمال كنيد. اين به اين دليل است كه كامپيتور به صورت پيش فرض و به دلايل سازگاري، از پايين ترين سرعت رم استفاده مي كند. براي اينكه رم شما به صورت بهينه عمل كند بايد برخي تنظيمات را در اين جا تغيير دهيد.
در حالت معمولي براي رفتن به BIOS كليد Del، F10 يا F12 را مي زديد، اما بهتر است براي اطمينان منتظر مشاهده كردن يك پيام بر روي صفحه باشيد يا اينكه براي جزئيات بيشتر به دفترچه دستورالعمل مراجعه كنيد. به دنبال تنظيمات مربوط به حافظه و يك XMP (extreme Memory Profile) باشيد. گزينه موردنظر را انتخاب كنيد و اولين پروفايل را براي آن برگزينيد. تنظيمات را ذخيره كنيد و از BIOS خارج شويد، حال رم شما با سرعت بهينه و بيشترين عملكرد ممكن عمل خواهد كرد.

چگونه يك رم را جدا كنيم؟
خارج كردن يك رم بستگي به اين دارد كه دستگاه شما يك PC يا يك لپ تاپ است. در يك كامپيوتر دسكتاپ بايد به دنبال گيره هايي در دو طرف رم بگرديد و سپس آن ها را به طرف پايين فشار دهيد و رم را جدا كنيد (برخي از شيارها در بعضي مادربوردها تنها داراي يك عدد از اين گيره ها هستند، پس باز كردن اين رم ها ساده تر هم خواهد بود). رم را به صورت عمودي از كيس خارج كنيد. همين كار را براي رم هاي ديگر نيز انجام دهيد. در لپ تاپ ها، دو گيره رم را در جهت هاي مخالف فشار دهيد، تا رم شما به صورت خودكار خارج شود. آن را از شيار جدا كنيد و همين كار را براي بقيه رم ها نيز تكرار كنيد.

چگونه يك رم را نصب كنيم؟
در كامپيوترهاي دسكتاپ بايد گيره هاي رم را به سمت پايين فشار دهيد تا جا براي رم باز شود. رم را به صورت الاكلنگي در شيار قرار دهيد (يعني ابتدا يك طرف آن، و سپس طرف ديگر آن را فشار دهيد) و با فشار آن را در جاي مناسب قرار دهيد. در رم لپ تاپ ها، شما بايد رم را در يك زاويه ۳۰ درجه اي نصب كنيد. گيره هاي آن را آزاد كنيد و به آرامي رم را در جاي مناسب قرار دهيد. درنهايت، از بالاي رم فشار وارد كنيد تا گيره هاي آن به صورت خودكار قفل شوند.

 

هارد ديسك/ SSD

– عيب يابي
خطاها و مشكلات اصلي مربوط به هارد ديسك معمولاً به راحتي قابل تشخيص هستند، و زماني كه كامپيوتر شما نتواند اين ديسك را پيدا كند يا ويندوز شما بوت نشود، اين مشكل واضح است. يك صداي ناگهاني در درون اين ديسك ها يكي از اين علائم مشكل مي باشد. در اين وضعيت هيچ كاري از دست شما برنمي آيد، و اين تخيل سنتي كه هارد خود را در درون فريزر قرار دهيد، در اين جا هيچ كمكي نمي كند. شما بايد يك هارد ديسك جديد را بخريد و فايل هاي پشتيبان داده هاي خود را باز كنيد، و مجدداً ويندوز خود را نصب كنيد. اگر نسخه پشتيبان از اطلاعات قبلي خود تهيه نكرده ايد، پس تعدادي از فايل هاي مهم خود را از دست داده ايد، و بايد هارد ديسك خراب خود را پيش يك متخصص بازيابي اطلاعات ببريد، اما آگاه باشيد كه اين كار هزينه زيادي براي شما دارد.
اگر هارد ديسك شما كار مي كند، به اين معني نيست كه به زودي خراب نخواهد شد، و اگر برخي از صداهاي قابل شنيدن از اين هارد خارج شد بايد بدانيد كه به زودي مشكلي براي آن ايجاد خواهد شد. يك صداي ناگهاني به صورت بوق يا صداي شبيه به سنگ زني از هارد خود بشنويد به اين معني است كه يك جاي كار مي لنگد.
البته اين صداها هميشه هم قابل شنيدن نيستند، زيرا حافظهاي SSD بدون صدا هستند، پس براي عيب يابي اين حافظه ها بايد تست هاي زيادي را به صورت مكرر انجام دهيد. فناوري SMART (مخفف عبارت فناوري خودنظارتي، تحليل و گزارشي) يك فناوري است كه به صورت توكار در تمامي هارد ديسك ها و SSD ها تعبيه شده است. بر اين اساس هر ديسك مي تواند خودش را نظارت كند تا مشكلات پيش آمده در خود را پيدا كند. با استفاده از نرم افزار مناسب شما مي توانيد اطلاعات مربوط به SMART را بخوانيد و در مورد خطاي موجود در هارد ديسك خود يك هشدار را دريافت كنيد. نرم افزار PassMark DiskCheckup را دانلود و نصب نماييد (www.passmark.com). اين برنامه را اجرا كنيد، و مشاهده مي كنيد كه همه هارد ديسك هاي شما در زير قسمت ‘SMART-enabled Devices’ ليست خواهند شد. يكي از اين هارد ديسك ها را انتخاب كنيد و بر روي سربرگ SMART Info كليك كنيد. بايد همه مقادير اين قسمت برچسب ‘OK’ داشته باشند. اگر در اين جا هشداري را مشاهده كرديد، پس اين نشانه اي است كه هارد ديسك شما در حال از بين رفتن است. بايد اطلاعات اين هارد را پشتيبان گيري كرده و آن را عوض كنيد.

-تعمير
تمامي هارد ديسك هاي موجود در سيستم هاي دسكتاپ قابل جايگزيني هستند، و حتي بسياري از هاردهاي لپ تاپ نيز داراي اين قابليت هستند. استثناهاي بزرگ در اين زمينه دستگاه هاي اولترا-پرتابل و دستگاه هاي ۲-in-1 هستند زيرا معمولاً حافظه هاي SSD به مادربورد چسبيده است و براي جايگزين كردن آن بايد با دقت در يك تعميرگاه تخصصي يا توسط سازنده آن، بر روي آن كار شود.  اگر تست عيب يابي SMART شما هيچ خطايي را به شما نشان نداد، پس احتمالاً صداهاي مزاحمي كه از اين ديسك شنيده بوديد ناشي از لرزش هاي ديسك هاي مكانيكي اين حافظه است. اين لرزش ها به شدت بر روي كامپيوترهاي PC تاثير مي گذارد. براي تلاش براي برطرف كردن اين مشكل، مي توانيد PC خود را در صورتي كه پشت به يك ميز قرار داده شده باشد جابه جا كنيد. اگر اين كار هم كمكي نكرد، آنگاه قاب كيس خود را باز كنيد و هارد خود را در داخل كيس محكم كنيد. اين محكم كردن ممكن است توسط پيچ هاي استاندارد، پيچ هاي انگشتي يا پيچ هاي فشاري انجام شود.
و اگر در تست عيب يابي SMART خطايي را پيدا كرديد آنگاه هارد را جايگزين كنيد و اطلاعات هارد قديمي خود را به هارد جديد منتقل كنيد. اگر هارد ديسك شما به طور كامل از كار افتاده است، شما بايد اين هارد را كاملاً عوض كنيد و ويندوز خود را از ابتدا بر روي ان نصب كنيد. نحوه انجام اين كار هم بستگي به اين دارد كه شما اين كار را بر روي يك لپ تاپ يا يك PC انجام مي دهيد.

يك هارد ديسك دسكتاپ را جايگزين كنيد
جايگزين كردن يك درايو كامپيوتر در دسكتاپ آسان تر است، زيرا شما داراي يك كابل SATA براي جدا كردن هستيد. اگر شما داراي يك كامپيوتر دسكتاپ هستيد بايد هارد ديسك يا حافظه SSD را خريداري كنيد تا با آن جايگزين كنيد. اگر مي خواهيد يك هارد درايو را كه هنوز كار مي كند ولي تست SMART را با موفقيت پشت سر نگذاشته است، راحت ترين كار اين است كه هاردي را خريداري كنيد كه نسبت به ظرفيت اين هارد، ظرفيت مساوي يا بيشتر داشته باشد. شما مي توانيد اين ميزان ظرفيت را با رفتن به Computer در ويندوز، راست كليك كردن بر روي هارد ديسك خود، و انتخاب Properties ببينيد. در كادر محاوره اي كه ظاهر خواهد شد مي توانيد قسمت ‘Used space’ را مشاهده كنيد. اگر هارد ديسكي را خريداري كنيد كه ظرفيت كمتر از اين هارد داشته باشد، شما بايد برخي از فايل ها را پاك كنيد تا بتوانيد از ابزار Clone استفاده كنيد.
اگر ديسك قديمي شما قادر به انجام اين كار نبود، شما مي توانيد هر هاردي را با اندازه دلخواه خريداري كنيد. به عنوان يك توصيه يك هارد ۳٫۵inch 1TB WD Blue كه قيمت ۴۵ پوند دارد و يك هارد ۲TB WD Blue با قيمت حدودا ۶۳ پوند گزينه هاي مناسبي هستند. يك هارد ۲۵۶GB 2.5inch Samsung 850 Pro SATA SSD در حدود ۱۲۰ پوند قيمت دارد.
زماني كه اين هارد يا SSD را تهيه كرديد بايد آن را به وسيله يك كابل SATA به مادربورد وصل كنيد. اگر هارد ديسك قديمي شما از بين رفته است، كافي است آن را خارج كنيد و از كابل هاي آن براي وصل كردن يك هارد جديد استفاده كنيد و سپس يك ويندوز را از اول نصب كنيد. اگر نياز به تكثير كردن هارد قديمي خود داريد، پس بايد هر دو هارد جديد و قديم را به صورت همزمان به مادربورد وصل كنيد. اگر كابل اضافي و زاپاس براي اين كار نداريد، قرض گرفتن يكي از اين كابل ها از يك درايو نوري مشكلي ايجاد نمي كند. فعلاً به فكر بستن هارد نباشيد و آن را موقتاً در قاب قرار دهيد تا كپي تمام شود.
كامپيوتر خود را روشن كنيد و سپس براي كپي كردن اطلاعات از روي هارد قديمي بر روي هارد جديد از دستورالعمل هاي مربوطه پيروي كنيد. پس از اتمام اين فرآيند، ديسك قديمي خود را خارج كنيد و هارد جديد را در جاي خود نصب كنيد. فراموش نكنيد كه اگر براي استفاده از يك كابل اضافي درايو نوري خود را قطع كرده ايد مجدداً آن را وصل كنيد.

جايگزين كردن يك هارد ديسك لپ تاپ
جايگزين كردن يك هارد در يك لپ تاپ كمي سخت است. ابتدا، بايد اين ديسك را پيدا كنيد. اگر لپ تاپ شما داراي يك هارد قابل جايگزيني باشد اين هارد در پشت صفحه اصلي آن در زير لپ تاپ قرار خواهد داشت. معمولاً حفاظ مربوط به آن با يك يا دو پيچ بسته شده است. تمامي پيچ هاي موجود در آن ناحيه را باز كنيد و ديسك را خارج كنيد. شايد براي اين كار لازم باشد كه كابل SATA را از مادربورد جدا كنيد. اگر اين ديسك را مشاهده كرديد آن را جدا كنيد و بيرون بكشيد.
حال ضخامت اين درايو را اندازه گيري كنيد: اين بيشترين مقدار ضخامت هر درايو است كه تعيين مي كند چه چيزي را مي توانيد نصب كنيد. معمولاً اكثر حافظه هاي SSD در اكثر لپ تاپ ها به سادگي جاي مي گيرند، اما برخي از هاردهاي ضخيم تر ممكن است در لپ تاپ ها جاي نگيرند. به عنوان يك راهنمايي، مي توانيد يك درايو با ضخامت بين ۷ تا ۹٫۵ ميلي متر را انتخاب كنيد.
شما مي توانيد درايوي را انتخاب كنيد كه از درايو قبلي شما نازك تر است. اگر لپ تاپ شما فاقد محفظه است، يك ديسك نازك تر ممكن است به صورت مناسب در لپ تاپ جا نشود و شما بايد يك محفظه هارد ديسك را با قيمت ۵ پوند خريداري كنيد. اين محفظه براي جاي گرفتن درايو فضايي را باز مي كند.
اگر هارد درايو لپ تاپ شما كار مي كند، درايو جديد شما بايد از نظر اندازه حافظه ذخيره سازي با همان ميزان يا بيشتر از آن باشد. شما مي توانيد از طريق گزينه Properties در Computer ببينيد. در جعبه اي كه ظاهر مي شود شما فضاي استفاده شده يا همان ‘Used space’ را مشاهده خواهيد كرد. اگر هاردي را با اندازه حافظه كمتر خريداري كنيد آن گاه مجبور خواهيد شد كه برخي از فايل ها را پاك كرده يا در جاي ديگري پشتيبان گيري كنيد تا بتوانيد ابزار clone را بر روي آن نصب كنيد.
اگر هارد ديسك لپ تاپ شما خراب شده است، شما مي توانيد آن را با درايوي با هر اندازه اي جايگزين كنيد، و سپس مجبور خواهيد بود كه ويندوز را مجدداً نصب كنيد. اگر قصد تكثير كردن هارد خود را داريد، نياز به يك تبديل USB-to-SATA هم براي اين كار داريد. درايوهاي مدل StarTech External Hard Drive Docking Station با اندازه ۲٫۵ inch انتخاب خوبي براي شما خواهند بود.
زماني كه هارد درايو جديد به دست شما رسيد، هارد ديسك جديد خود را به لپ تاپ وصل كرده و پيچ هاي آن را ببنديد. سپس با دنبال كردن دستورالعمل ها تكثير را انجام دهيد. با اتمام اين كار، حال بايد هارد ديسك قديمي خود را خارج كنيد و آن را با هارد جديد جايگزين كنيد. اگر ديسك قديمي شما خراب شده است، آن را تعويض كنيد و بعد از نصب هارد جديد ويندوز را مجدداً نصب كنيد.

 

مادربورد/ MotherBoard

-عيب يابي
مشكل موجود در يك مادربورد از سخت ترين عيب يابي هاي موجود در يك كامپيوتر است، زيرا نشانه هاي آن شبيه به ديگر مشكلات در سيستم مي باشند. معمولاً اگر مشكلي در مادربورد شما وجود داشته باشد، كامپيوتر شما يا روشن نمي شود يا اين كه با يك صفحه نمايش خاموش مواجه خواهيد شد. با توجه به اين كه جايگزين كردن مادربورد كاري هزينه دار است، بهتر است اول ديگر مشكلات را بررسي كنيد.
با دنبال كردن توصيه هاي ما در زمينه عيب يابي مربوط به رم، منبع تغذيه برق، كارت گرافيك، پردازنده و مانيتور در اين مقاله، مي توانيد اين مشكلات احتمالي را بررسي كنيد. اگر بررسي اين موارد مشكل را برطرف نكرد، پس قطعاً مشكل از مادربورد شما مي باشد.

-تعمير
ابتدا سعي كنيد قاب كيس را باز كنيد و تمامي كارت هاي توسعه را از روي مادربورد جدا كنيد (همچنين اگر كارت گرافيك نيز داريد آن را نيز جدا كنيد). براي باز كردن كارت گرافيك، بايد گيره هاي آن را باز كنيد و آن را بيرون بكشيد. آن گاه تمامي دستگاه هاي خارجي اعم از صفحه كليد، ماوس، پرينتر و مانيتور را نيز خارج كنيد. آن گاه كامپيوتر خود را روشن كنيد، اگر بوت انجام شد پس مشكل از يكي از كارت هاي توسعه يا دستگاه هاي خارجي شما بوده است. سپس كامپيوتر خود را خاموش كنيد، سپس دستگاه هاي خارجي را مجدداً يكي يكي وصل كنيد، تا بدانيد كه كدام يك از آن ها مشكل را ايجاد كرده است. سپس كارت هاي توسعه خود را دوباره نصب كنيد و يكي يكي اين كار را انجام دهيد. اين كارت ها را به نوبت در شيارهاي آن ها قرار داده و گيره آن ها را ببنديد. كامپيوتر را روشن كنيد تا بدانيد مشكل از كدام كارت توسعه است.
اگر بازهم نتوانيد مشكل را حل كنيد، پس بهتر است CMOS خود را ريست كنيد. اين كار تمامي تنظيمات BIOS را به حالت اول برمي گرداند پس بعد از اين كار بايد اين تنظميات را مجدداً پيكربندي كنيد. براي اين كار بايد دفترچه راهنماي مادربورد خود را داشته باشيد. براي اين كار به دنبال دكمه مربوط به ريست بگرديد و بعد از يافتن آن را فشار داده و نگه داريد. حال دكمه power كامپيوتر خود را فشار دهيد. ممكن است فن ها كمي بچرخند، اما كامپيوتر شما درواقع روشن نمي شود. حال باتري CMOS را به جاي خود برگردانيد، يا اين كه دكمه اي را كه فشار داده ايد رها كنيد.
حال كامپيوتر خود را روشن كنيد، اگر مشكلي نداشت، بايد تنظيمات BIOS خود را مجدداً پيكربندي كنيد. اگر مشكل برطرف نشد، آنگاه بايد مادربورد خود را بايد عوض كنيد. براي اين تعويض، شما بايد مدل و شماره مادربورد قديمي خود را بدانيد. اين عبارت ها بايد بر روي خود بورد با خط درشت نوشته باشد ولي اگر هم نباشد اين اعداد را بر روي دفترچه راهنماي آن پيدا خواهيد كرد. راحت ترين كار اين است كه به دنبال برندهاي معتبر براي تعويض بگرديد، اگر اين انتخاب براي شما سخت است، پس پس بهتر است شماره و مدل اين بورد را گوگل كنيد تا در سايت سازنده آن بوردهاي ديگري را پيدا كنيد. شما بايد نوع سوكت، مانند LGA1151 براي اينتل، نوع چيپست استفاده شده، و اندازه بورد (مانند ATX يا microATX) را يادداشت كنيد. بعداً مي توانيد از اين اطلاعات براي پيدا كردن مادربورد مناسب از يك سازنده ديگر استفاده كنيد. قبل از اين كه مادربورد را خريداري كنيد، به وب سايت سازنده آن سري بزنيد تا مطمئن شويد كه مدلي كه انتخاب كرده ايد با پردازنده شما سازگاري داشته باشد.
براي خارج كردن مادربورد بايد تمامي كابل هايي را كه به آن وصل كرده ايد جدا كنيد، بعد از انجام اين كار، بايد پيچ هايي را كه اين مادربورد را در جاي خود نگه داشته است باز كنيد. به خوبي به دنبال اين پيچ بگرديد تا چيزي را جا نيندازيد. با انجام اين كار، مادربورد شل و رها خواهد شد، اين بورد را به سمت جلوي كيس بكشيد و آن را جدا كنيد. راهنمايي هاي مربوط به رم را دنبال كنيد و CPU را نيز به آرامي از آن خارج كنيد. درنهايت، مادربورد جديد خود را باز كنيد و قاب پشتي آن را باز كنيد، تا بدانيد كه چگونه و در چه جهتي نصب مي شود، آن گاه آن را در مكان خود فشار دهيد تا در جاي خود قرار گيرد.
مادربورد جديد را به سمت عقب كيس فشار دهيد تا پورت هاي آن از قسمت پشتي كيس خارج شود. آن را در جاي خود محكم كنيد. سپس رم و پردازنده را به درستي در جاي خود نصب كنيد و تمامي كابل هاي موجود در كيس را مجدداً نصب كنيد، و كامپيوتر را روشن كنيد تا بتوانيد تنظيمات BIOS را مجدداً پيكربندي كنيد.


برچسب: ،
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۱۲ دى ۱۳۹۸ساعت: ۰۱:۴۴:۰۸ توسط:soheillsadeghi موضوع:

{COMMENTS}
ارسال نظر
نام :
ایمیل :
سایت :
آواتار :
پیام :
خصوصی :
کد امنیتی :